KINEMAX • TENNIS FYSIOTHERAPIE
Wij behandelen eerst de primaire oorzaak van de klacht.
Tennisfysiotherapie
Twee derde van de tennisklachten zijn te wijten aan overbelasting en 1/3de is te wijten aan een acute klacht of trauma. Overbelastings blessures komen meestal voor ter hoogte van de schouders, ellebogen en polsen.
Het maken van een goede analyse waar de oorzaak van de klacht vandaan komt is essentieel. Een goede techniek en aangepast materiaal is hierin van groot belang. Wij behandelen eerst de primaire oorzaak van de klacht. Dit kan zijn door eerst manuele behandelingen toe te passen, of door oefentherapie, of bespreken van het tennismateriaal en techniek. Meestal is de behandeling een combinatie van bovengenoemde interventies.
Tennisfysiotherapeut Robert Caliacus, zelf gepassioneerd tennisser kan hierbij goed advies geven. Dit door jarenlange ervaring van zelf tennissen en ook verkopen en advies geven van tennisartikelen.
WAT ZIJN VEEL VOORKOMENDE KLACHTEN EN BEHANDELINGEN?
Tennis elleboog
Een vaak voorkomende blessure is “tenniselleboog”, een overmatig gebruik van de spieren die de pols strekken of buigen. Het is ook de spier die het meest wordt gebruikt wanneer de tennisbal het racket raakt. Een goede versterking van deze spier en andere spieren eromheen, samen met een normale opwarmingsroutine, zal de kans op het krijgen van een tenniselleboog verminderen. Aandacht besteden aan technische componenten, zoals de handgreepgrootte en de juiste techniek, kan ook helpen om deze aandoening te voorkomen. Er zijn twee mogelijke types van tennisellebogen: de ene komt door overbelasting van de spier waarbij irritatie op het bot ontstaat, het andere type komt door een vasculair probleem.
Schouderblessures
Deze zijn meestal te wijten aan een slechte conditie en kracht van de rotator cuff spieren (stabilisatiespieren van de schouder). Wanneer deze vermoeid of zwak zijn, is er wat meer speling van de kop in de kom van het gewricht, waardoor de weefsels geïrriteerd kunnen raken. De pees of de slijmbeurs kan daardoor ontsteken en pijn doen. Dit levert meestal pijn op bij bewegingen boven schouder hoogte zoals serveren.
Stress fracturen
Twintig procent van de jeugd spelers heeft last van stressfracturen, vergeleken met slechts 7,5 procent van de professionele spelers. Stressfracturen zijn het gevolg van een te snelle opbouw in training. Wanneer de spieren vermoeid raken zal er meer druk op de spieren komen.
Door deze “te snelle” opbouw kunnen botten en spieren zich niet aanpassen aan de belasting waardoor het bot door de druk kan scheuren/breken. Deze fracturen zullen voornamelijk in het bot zijn waardoor er geen verplaatsing van het bot plaats vind. Stressfracturen kunnen optreden in het been (tibia of fibula) of in de voet. Deze blessures zijn te voorkomen met de juiste kracht en duurtraining voorafgaand aan intensief tennis spelen. Geschikt schoeisel is ook essentieel om stressfracturen te voorkomen.
Spierpijn
Spierspanning komt meestal voor bij snelle, plotselinge bewegingen. Een goede warming-up gevolgd door goed stretchen kan helpen om spierspanning te verminderen. De warming-up kan bestaan uit joggen, sprong oefeningen of fietsen met lage intensiteit.
Goed strekken moet langzaam zijn en niet verend. Houd het rekken 30 seconden vast. Strek oefeningen kunnen ook gedaan worden door bijvoorbeeld het been zo ver mogelijk naar achter en voren te zwaaien. Dit kan natuurlijk ook bij de armen gedaan worden. Goed uitrekken moet minstens vijf minuten duren.
Robert Ciliacus
Tennis Fysiotherapeut is zelf
gepassioneerd tennisser
Werkt op Maandagavond, Dinsdag, woensdag en Donderdag
in de praktijk van
KineMax
Onze samenwerkende therapeuten staan voor u klaar.