Thuis werken, waar let je op?
De belangrijkste tips om lichamelijke klachten te voorkomen
Inmiddels zullen velen van jullie er al mee te maken hebben gehad: de worstelingen die het werken vanuit huis met zich mee brengen. Hoe combineer je het huishouden, zorg je dat de kinderen vermaakt worden, en probeer je met alle afleidingen die er thuis zijn, toch nog productief te zijn.
En dan, vaak pas aan het einde van de dag, merk je de stijfheid op die in je lichaam gekropen is. Soms zelfs met de daarbij behorende pijn die op is komen zetten in de rug. Op een aantal factoren kunnen wij helaas geen invloed hebben, maar wat we wel kunnen doen is jullie zo fit mogelijk de thuiswerk periode door helpen.
Vaak gaat het al mis bij het kiezen van de werkplek. Het is namelijk belangrijk dat het beeldscherm niet te laag staat. Zeker als je van plan bent te gaan werken met een laptop kan dit een groot probleem zijn. Bij een rechte houding zou je recht vooruit naar de bovenkant van het beeldscherm moeten kijken of, net iets er onder. Absoluut niet er overheen! Werk je met een laptop, dan kun je met een stapel boeken onder het scherm vaak al een heel eind komen. Werk bij voorkeur met een los toetsenbord en een losse muis. Zo kun je het scherm optimaal plaatsen, en daarmee voorkomen dat er hoge spierspanning ontstaat in de nek en tussen de schouderbladen. De ideale afstand tot het beeldscherm is trouwens ongeveer een armlengte.
Zittend werk wordt vaak in verband gebracht met het ontstaan van lage rugklachten. Dit is niet helemaal eerlijk. Je kunt prima zittend werk hebben, en toch zonder rugklachten door het leven gaan. De belangrijkste factoren bij het ontstaan van deze rugklachten zijn namelijk vooral de zithouding zelf en de duur van het zitten aan één stuk. Belangrijk is dat je zoveel mogelijk rechtop gaat zitten. Een goede stoel met steun in de lage rug, of een klein kussentje kunnen hierbij helpen. Zorg bovendien dat je billen goed aangeschoven worden tegen de stoelleuning. Plaats je knieën in een hoek van ongeveer 90 graden en zorg ervoor dat je ook je ellebogen het liefst kunt laten steunen in een hoek van ongeveer 90 graden.
Het aller, allerbelangrijkste is vooral veel te bewegen. Buiten het werk om, maar ook zeker als je bezig bent. Sta na ieder half uur even op om je lichaam in beweging te brengen. Dit hoeft overigens helemaal niet lang te duren. Schenk jezelf een kop koffie, of nog liever verse gemberthee in, doe een zonnegroet of loop een blokje om. Pak af en toe de trip trap van je kind, zet hem bovenop de tafel, zodat je staand kan werken. Wees vooral creatief. Wij zullen er bovendien de komende dagen voor zorgen dat er een aantal oefeningen bij jullie terecht gaan komen om de negatieve effecten van het zitten te bestrijden.