Slaap

Deel twee: Een magisch actief gebeuren!

Onlangs hoorde ik op de radio iemand de volgende vraag stellen: Als ik ‘s nachts aan het slapen ben, is dan alles in rust of lig ik nog steeds met dezelfde stress die ik overdag ervaar te slapen? Heb ik daarom fysieke klachten?

De radiopresentatoren wisten het niet, maar gingen er vanuit dat ‘s nachts alles tot rust komt en je hersenen op pauze worden gezet. Ik moest lachen (maar ook een beetje huilen), dat zou je inderdaad denken. Het is echter hélemaal niet zo.

De slaap is juist een magisch actief gebeuren!

In wetenschappelijk onderzoek naar de activiteit van hersengolven gedurende slaap omschrijft Matthew Walker dit op prachtige wijze: hij vergelijkt de hersenactiviteit met supporters in een voetbalstadium. Denk niet aan een type Willem II stadium maar eerder aan een type Camp Nou, tot de nok vol.

Stel jezelf het geluid voor in dat voetbalstadium met zijn duizenden supporters nog voor de wedstrijd begonnen is. Boven het midden van het stadion hangt een microfoon en naar die opname ben jij aan het luisteren. Wat je hoort is een totale chaos van geluid. Zo gaat het ook met de hersengolven overdag. Ze krijgen continu prikkels binnen van geluid, geur, gezicht, gedachten, …, ook al ben je in rust.

Maar wat gebeurt er tijdens de slaap met onze hersenen?

Tijdens de slaap zijn er namelijk twee verschillende hoofdfases waarbij de hersenactiviteit heel erg verschillend is. Gedurende de ondiepe REM-slaap wordt een nagenoeg identieke hersenactiviteit gemeten als overdag. Je hersenen zijn actief met dromen bezig, alleen jouw skeletspieren zijn helemaal ontspannen, als een lappenpop lig je erbij. Zo ziet het er tenminste uit, maar niet in je hersenen. Sommige delen van je hersenen zijn zelfs tot 30 percent actiever dan wanneer je wakker bent.

In deze fase worden emoties, wensen en herinneringen afgespeeld in onze hersenen. Je kan deze fase zien als het moment van integratie van nieuwe herinneringen met oudere ervaringen waardoor er nieuwe inzichten ontstaan en probleemoplossende vaardigheden worden aangeleerd.

In je diepe non-rem slaap geven de hersengolven echter een totaal ander beeld. De voetbalwedstrijd toont een bijzondere wending! Alle supporters scharen zich nu achter elkaar en zingen samen een lied, de chaos is verdwenen en er ontstaat een mantra-achtige zang, het lied van de diepe slaap. Er ontstaat een samenwerking in je hersenen van epische proporties! Trage, krachtige hersengolven ontstaan waarvan het tempo tot tien keer lager ligt dan wanneer je wakker bent. Deze krachtige golven ontstaan ter hoogte van de voorkant van je hersenen en lopen naar de achterzijde. Deze nachtelijke, meditatieve toestand brengt je een schat aan voordelen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Als het dus gaat om het verwerken van informatie, kan je wakker zijn zien als een toestand van receptie, waarin je ervaart en leert over de wereld om je heen. De non-rem slaap als die van reflectie, het opslaan van nieuwe feiten en het ontwikkelen van nieuwe herinneringen en vaardigheden. En de rem slaap als die van integratie.

Met andere woorden beste radiopresentatoren: Wordt wakker en wees uzelf bewust van het magische proces van de slaap! Stress moet je vooral overdag en bij de oorzaak aanpakken, maar het wordt zeker ook aangepakt in de slaap! Dus het is van belang, zeker als je veel stress ervaart om ervoor te zorgen dat je alles weet en doet om een topslaper te worden! En ja, stress alleen kan de oorzaak zijn van fysieke klachten, maar ook slaap …

Lees hiervoor meer in onze andere artikelen over slaap

En o ja, gelukkig voor de luisteraars kwam er op de radio iets later nog een slaapexpert aan bod…

Ik zou zeggen, slaap lekker en tot drooms 😉

Het Kinemax Team